Bloeiend Zijpe 2009
Ik had zin om een extra tochtje te lopen in mijn vrije weekend dus ik besloot op www.wandelkalender.nl te kijken of er iets in de buurt werd georganiseerd. Zo kwam ik dus terecht bij het evenement Bloeiend Zijpe in de kop van Noord-Holland. Je kon je heel makkelijk inschrijven via internet of als het te kort dag was op de dag zelf bij de start. Maar dan alleen als er nog kaarten waren want ze hebben een limiet kwa aantal deelnemers. Ik had me dus ingeschreven via internet voor de 30 Km, die achteraf toch wel pittig was omdat je de hele tocht over het bollenland loopt wat je kan vergelijken met lopen over het strand. Het heet niet voor niks Bloeiend Zijpe, het draait hier een hele maand, van 4 April t/m 10 Mei om de bloembollen industrie die hier tot mijn verbazing erg groot is. In deze periode van een maand wordt hier van alles georganiseerd, zoals een skate tocht, schilder workshops, foto en kunstexpo, een fiets route en deze wandeltocht. Dit jaar werd dit evenement voor de 4 keer gehouden en wat ik hoorde waren er zo'n 4000 mensen. Op de wandeldag stellen 50 bollenkwekers hun land open zodat wandelaars dicht langs de velden met bloemen ( tulpen,hyacinten en narcissen ) kunnen wandelen. De verschillende afstanden brengen de wandelaars door diverse natuurgebieden zoals het Wildrijk en het Nollenland van Abbestede. Het was erg mooi om tussen al die velden door te lopen, maar het had nog mooier kunnen zijn en dat kwam doordat er toch al veel velden gekopt waren. Maar ja de natuur is natuurlijk niet te sturen, door de warme april maand barste alles in de natuur los en kwam alles in heel korte tijd in bloei, doordat het toch een product is moeten de bollen boeren de bloemen wel koppen om de bol gelegenheid te geven om te groeien. Daarom had de organisatie op het laatste moment de route wat omgelegd om de wandelaars toch langs meer bloeiende velden ( de latere soorten ) te laten lopen. Ik heb me in ieder geval kostelijk vermaakt en weer wat extra oefen kilometers in de benen erbij. De afstanden die je hier kon lopen waren 7,5  , 15, 20 en 30 Km , ook kon er 40 Km gelopen worden maar dat ging dan op eigen initiatief door het natuurgebied het Zwanenwater. De start van de 15 Km is vanaf een andere locatie, maar die route kruist later wel weer de routes van de 20 en 30 Km. De wandeltocht gaat voor 90% over het bollenland. Er komt dus nauwelijks asfalt aan te pas! Bij de stempelposten zijn versnaperingen verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding of zoals ik meemaakte bij de eerste stempelpost op de 30 Km een bekertje limonade en een appel gratis. Met andere woorden een goed georganiseerd 1 daags evenement op een verrassende locatie. Hier ga ik zeker nog eens terugkomen, dus tot in de toekomst.
Hier gaan we dan over de tulpen velden. Wel langs de rand van het tulpenveld en niet er dwars doorheen. Een verdwaalde roze en rode Tulp. Mensen op de dijk met uitzicht over een zee van rode tulpen. Een proef opstelling met nieuwe soorten tulpen. Oranje boven. Weer eens wat ander, tulpen vanaf de grond af gefotograveerd. Ja ze zijn er in alle kleuren. Hier zit een bollenboer op een tulpen kop machine in de buurt van Petten. Via deze bordjes volg je de route over de bollen velden. Gele tulpen met windmolens op de achtergrond. Hoe Hollands kan je het hebben, Tulpen en een molen. Via deze loopbruggetjes ga je de sloten tussen de velden over. Lange sloten om de velden te scheiden. Kijk en geniet. Weer zo'n verdwaalde tulp tussen een andere kleur. Hier gaan we het Wildrijk in bij St. Maartenszee. Die paarse gloed zijn van Bos hyacinten. Dit is een klein waterpompmolentje tussen de tulpen. Er staan niet allen tulpen, ook zijn er Narcissen. Wel mooi wonen zo tot de tulpen zijn uitgebloeid, dan is het wat minder. Zo loop je dus tussen de velden door.
Op 1 Mei was het weer zover, de tocht Bloeiend Zijpe kon weer gelopen worden. Dus ik had me een week daarvoor opgegeven om deze tocht nog een keer te lopen. Nu werd het ook wel tijd want de Alkmaarse vierdaagse komt snel dichterbij en echt veel heb ik nog niet geoefend. Lekker op tijd richting Callantsoog gereden waar je van start kon gaan op de 20 Km. Eigenlijk wilde ik net als vorig jaar 30 Km doen maar ik moest om 3 uur middags weer aan het werk, dus vandaar iets minder gelopen. Ik kon om 7.45 starten en was alweer binnen om 11.15 , dus dat was lekker snel gegaan. Het is heerlijk lopen als je bijna helemaal alleen tussen die bollen door loopt. ( er liepen nog 3 man voor me ) Doordat het zolang koud is gebleven in Nederland stonden er meer bollen velden in bloei dan vorig jaar. Er moesten nog zelfs bepaalde soorten tulpen uitkomen, die stonden nog in knop. Het was dus dit jaar nog meer genieten van alle kleuren pracht, jammer alleen dat dit keer het weer niet echt mee zat. Het was erg bewolkt en ik kreeg na de splitsing van de 30 en de 20 Km een lekkere regen bui op mijn kop. Meer geluk hadden de mensen die later startte, want toen ik het einde naderde begon het zonnetje tevoorschijn te komen. Ik heb in ieder geval weer genoten van deze tocht en en de eerste echte oefen kilometers in de benen zitten nu. De afstanden die je hier kon lopen waren 7,5  , 15, 20 en 30 Km , ook kon er 40 Km gelopen worden maar dat ging dan op eigen initiatief door het natuurgebied het Zwanenwater. Op de 20 Km loop je zeker 95% over het bollenland en raak je alleen asfalt aan als je moet oversteken van het ene naar het andere bollenveld. Bij de controle posten kan je weer iets te eten of te drinken krijgen tegen een kleine vergoeding. Deze tocht bevalt me zo goed dat ik hem misschien wel elk jaar in mijn schema opneem. Misschien tref ik het dan eens dat alle velden uitbundig staan te bloeien ( zoals nu ) en dan ook nog een lekker zonnig weertje erbij. Dus ik zeg dan maar tot volgend jaar.
Bloeiend Zijpe 2010
Verslag van 2010 staat hier beneden
Geniet van alle tulpen velden op alle foto's Hoe vind je dat, na gestaart worden door een stel schapen. Een windmolentje die water over pompt van de ene naar de andere sloot. Heel leuk wonen zolang er tulpen bloeien. De voetstappen van een eenzame wandelaar. De eenzame narcis kijkt uit over een heleboel rode tulpen.
Verslag van 2011 staat hier beneden
Ook nu kon er weer op 1 Mei de tocht Bloeiend Zijpe gelopen worden. Net zoals vorig jaar had ik me de week voor de tocht opgegeven om weer mee te lopen. Ook nu weer een mooie oefening voor de Alkmaarse vierdaagse. Lekker op tijd richting Callantsoog gereden waar ik van start ging om 20 Km te lopen. Eigenlijk wilde ik de 30 Km doen maar ik moest weer om 3 uur middags aan het werk, dus vandaar iets minder gelopen. Ik kon om 7.45 starten en was alweer binnen om 11.30 , dus dat was lekker snel gegaan. Omdat ik op tijd kon starten liepen er wederom weinig mensen voor me. Ook dit jaar stonden er nog genoeg bollenvelden te bloeien, dus dat was volop genieten van al die kleuren. Het weer werkte dit jaar ook mee, een lekker zonnetje maar wel een stevig windje die toch wel fris was. Verrassend genoeg hadden ze hier en daar de route aangepast en dit jaar kwam de 20 Km ook door het Wildrijk heen. Dit is een klein bosgebied bij Sint Maartenzee wat het eerste bezit was van Stichting Landschap Noord-Holland. Wilt u meer weten over Het Wildrijk of deze stichting kijk dan op www.landschapnoordholland.nl De afstanden die je hier kon lopen waren 7,5  , 15, 20 en 30 Km , ook kon er 40 Km gelopen worden maar dat gaat dan op eigen initiatief door het natuurgebied het Zwanenwater. Op de 20 Km loop je zeker 95% over het bollenland en raak je alleen asfalt aan als je moet oversteken van het ene naar het andere bollenveld. Bij de stempel posten kan je weer iets te eten of te drinken krijgen tegen een kleine vergoeding. Deze tocht bevalt me zo goed dat als ik hem kan lopen dit ook gaat doen. Dit jaar hadden de bollenboeren zolang mogelijk gewacht met het koppen van de tulpen zodat er toch nog veel velden uitbundig stonden te bloeien en dan ook nog met een lekker zonnig weertje erbij. Dus ik zeg weer, tot volgend jaar.
Bloeiend Zijpe 2011
Ook dit jaar weer genoeg foto's gemaakt van al die tulpenvelden. Er is er altijd wel eentje die er met kop en schouders bovenuit wil steken. Hij viel bijna niet op de geel rode tulp. Ook dit is mooi, alles strak op lijn gezet. Weer zo'n verdwaalde rode tulp. Een veld vol blauwe druifjes. Hier kan je weer een sloot oversteken. Hier weer zo'n klein proef rijtje met nieuwe soorten. Een tonmolen die water naar het Wildrijk pompt. Uitleg van wat je ziet op de vorige foto. Een bospad in het kleine natuurgebied het Wildrijk. De bos hyacinten staan weer volop in bloei. 1 van de kleine beekjes door het Wildrijk. Ik hoop dat deze Narcis zich niet alleen voelt tussen al die tulpen. Het lijkt wel een regenboog. Het laatste stukje alweer naar de finish.
Ik heb dit keer ook weer wat filmpjes gemaakt van de bloeiende velden terwijl ik er langs loop. Ze staan op you tube en dit zijn de linkjes ernaar toe. www.youtube.com/watch?v=cWglabNqtXU www.youtube.com/watch?v=mBUy80POKCE www.youtube.com/watch?v=gRhMSfZsDao www.youtube.com/watch?v=z_b2Unr68Cc 
Verslag van 2012 staat hier beneden
Bloeiend Zijpe 2012
Dit jaar werd het wandelevenement Bloeiend Zijpe op 29 April georganiseerd. Net zoals de jaren hiervoor had ik me de week voor de tocht weer ingeschreven. Dit keer was het meteen een test omdat ik eigenlijk nog heel weinig geoefend heb voor de Alkmaarse vierdaagse. Totaal nog maar 17 Km geoefend in twee etappes en dan nu 20 Km in éénen Weer lekker op tijd richting Callantsoog gereden waar ik om 07:30 van start ging. Ook nu was ik alweer binnen om 11.30 , dus dat was lekker snel gegaan, ondanks weinig oefening. Omdat ik op tijd kon starten liepen er wederom weinig mensen voor me. Ook dit jaar stonden er nog genoeg bollenvelden te bloeien en moesten er zelfs nog bollen uitkomen, dus dat was volop genieten van al die kleuren. Het weer begon erg onstuimig met veel wind en ook veel bewolking, dat ik klaar was en naar huis reed begon het zelfs licht te regenen. Weer hadden ze hier en daar de route aangepast en ook dit jaar kwam de 20 Km weer door het Wildrijk heen. Dit is een klein bosgebied bij Sint Maartenzee wat het eerste bezit was van Stichting Landschap Noord-Holland. Wilt u meer weten over Het Wildrijk of deze stichting kijk dan op www.landschapnoordholland.nl De afstanden die je hier kon lopen waren 7,5  , 15, 20 en 30 Km , ook kon er weer 40 Km gelopen worden en zoals elk jaar is dat op eigen initiatief door het natuurgebied het Zwanenwater. Op de 20 Km loop je zeker 95% over het bollenland en raak je alleen asfalt aan als je moet oversteken van het ene naar het andere bollenveld. Bij de stempel posten kan je weer iets te eten of te drinken krijgen tegen een kleine vergoeding. Hij blijft leuk deze tocht dus als ik hem kan lopen ga ik dit ook doen. Dit jaar hadden de bollenboeren nog weinig gekopt van de tulpenvelden zodat er toch nog veel velden uitbundig stonden te bloeien. Weer lekker gewandeld dit jaar. Dus ik zeg weer, tot volgend jaar
Ook dit jaar stonden de tulpen er weer mooi bij. Dus geniet van alle mooie kleuren. Nu ook eens wat breedbeeld foto's. Hier zijn de gele tulpen al gekopt. Op een dijkje tussen de bollen velden. Tulips blowing in the wind. Weer wat nieuwe rassen in een proefveld. We zijn weer in het Wildrijk. Een mooi en uniek natuur gebiedje. De zwanen lijken bijna op de tulpen te drijven. Weer een rode verstekeling tussen al die gele. Ook deze geel rode tulpen trotseren de wind. Dit is molen de Hoop dichtbij 't Zand. De molen werd gerestaureerd.
Klik hier om al mijn Diploma's en Medailles te zien
 Info over Bloeiend Zijpe klik hier www.bloeiendzijpe.nl 
Geüpdate op 01 Maart '14