NipstadsMarschen in Sollefteå 2005
 Wat kan ik jullie vertellen over de NipstadsMarschen, nou bijvoorbeeld dat het een leuk drie daags evenement is dat nog niet zo lang bestaat, dit jaar werd het voor de vierde keer gehouden . Je start elke dag vanaf de camping Risön die midden in de stad ligt aan de rivier . Het begint op vrijdag avond rond 18.00 uur met een tochtje van 10 km. De eerste tocht laat je meteen een goed stuk zien van de omgeving van Sollefteå en dat is erg heuvelachtig bebost gebied met een mooi rivier erdoorheen genaamd Ångermanälven . De volgende ochtend gaat het pas echt beginnen met een tocht van 30 km die je ook weer door de bossen leid en waar je bij 1 van de rustpunten uitkomt bij een mooi uitzichtop een meertje, hier loop je af en toe over padjes die niet breder zijn dan 40 cm, en dat maakt het nu net zo leuk want hier voel je echt dat je midden in de natuur zit ver weg van drukte en stress. Dit is pure ontspanning ondanks dat je 30 km moet afleggen, de route wordt trouwens aangegeven met lintjes die aan takken hangen of als je weer in de bewoonde wereld bent aan verkeersborden of tuinhekjes. Op de weg terug loop je nog een gedeelte door het plaatselijke ski gebied met op de helling een oude skischans, vandaar ga je naar beneden over 1 van de skipistes en kom je uiteindelijk uit op een oefenterrein voor de biatlon, daarna kom je weer langzaam in de stad door eerst over de brug Ångermannabron te gaan dan een stukje langs de rivier over de waterkrachtcentrale om dan weer uiteindelijk te eindigen op de camping waar wat te eten en te drinken is. Ook tijdens de loop zijn er versnaperingen die weer geheel gratis zijn. Na een goede nachtrust is de start zondag morgen om 08.00 en ga je voor de laatste etappe van 22 km, ik vond deze eigenlijk de mooiste want je loopt een heel stuk naast de rivier Ångermanälven en af en toe zo vlak er langs dat als je een misstap maakt er ook echt in ligt (gelukkig niet gebeurt). Na de rivier ga je een gedeelte over de weg en dan waar je het niet verwacht het bos in en heuvel op naar Österåsens Hälsohem een rustoord waar je een schitterend uitzicht heb over de rivier en de rest van de omgeving. Vandaar moet je weer naar beneden langs de weg die je gekomen bent en kom je langs het plaatselijke ziekenhuis (hier werken de mensen die deze tocht hebben georganiseerd) om dan toch weer uit te komen op de camping. Ik heb deze dagen echt genoten en niet alleen van het mooie weer en de omgeving maar ook van mijn loopgezelschap waar ik drie dagen ben mee opgelopen. Deze tocht was vooral over onverharde bospaden en gravelpaden en kleine gedeeltes verharde weg, je kon kiezen uit de volgende afstanden vrijdag 10 km, zaterdag 6, 12 of 30 km en zondag 6, 12 of 22 km. Het aantal mensen dat hier loopt is niet veel, dit keer totaal een stuk of 50 en dat maakte het ook zo leuk . Deze tocht wordt georganiseerd in het derde weekend van augustus .
Een mooi meertje in de buurt van Sollefteå waar een rustpunt is. Uitzicht vanaf de heuvels waar ik hier naast een oude skischans sta. Daar komen wat vrienden van me, namelijk Hakan, Anneli en Weine. Uitzicht over de rivier Ångermanalven. Dit is het uitzicht gezien vanaf Österåsens. Nogmaals het zelfde uitzicht maar nu wat ingezoomd. Mijn wandelgezelschap van de afgelopen dagen, Anneli.
NipstadsMarschen in Sollefteå 2009
Dit jaar weer richting Sollefteå gegaan om voor de tweede keer deel te nemen aan de Nipstadsmarschen. Hij was niet veel anders als de vorige keer, de routes waren hetzelfde maar toch een beetje aangepast en iets korter. We begonnen vrijdag helaas met regen maar gelukkig was het maar 10 Km. De Zaterdag begon ook met regen maar tijdens het lopen werd het toch droog en konden we de regen kleding opbergen. Op deze tweede dag volgde we de Nipleden route dat een bestaande wandelroute is die je altijd kunt lopen, totale lengte is 27 Km en je loopt een groot gedeelte langs de rivier Ångermanälven. Het is niet bepaald vlak want onderweg moet je wat aardige heuvels beklimmen en dat voel je goed in de benen. Maar als je dan boven op zo'n heuvel staat heb je een schitterend uitzicht over de omgeving van Sollefteå. S'avond was het weer gezellig met elkaar ( andere wandelaars ) dineren in een restaurant in de stad. De afsluitende zondag was het lekker weer en kon je al snel in je t-shirt lopen. Deze dag laat je weer een ander gedeelte van de omgeving zien, bij 1 van de controle punten wordt je ontvangen bij een open hut aan een meertje waar een lekker kampvuurtje brand en waar je even kan uitrusten onder genot van een broodje met een kopje kofie/thee of een beker vruchtensoep. Vandaar loop je door de bossen en kom je uiteindelijk uit op de plaatselijke skiberg genaamd Hallstaberget, hier vervolg je de route door dwars het skigedeelte over te steken en dan richting de camping te gaan waar het allemaal begon. Ik heb weer volop genoten van de mensen en omgeving en volgend jaar ga ik weer terug want dan hebben ze het 10 jarig jubileum van dit wandel evenement. Een goede combinatie om nog wat te lopen is een week later de Saga Marsjen in Noorwegen, het ligt op dezelfde hoogte alleen 365 Km naar het westen. Deze tocht was vooral over onverharde bospaden en gravelpaden en kleine gedeeltes verharde weg, je kon kiezen uit de volgende afstanden vrijdag 10 km, zaterdag 6, 12 of 27 km en zondag 6, 12 of 23 km. Het aantal mensen dat hier loopt is niet veel en dat maakte het ook zo leuk, dit keer een stuk of 80 over 3 dagen verdeelt. Deze tocht wordt georganiseerd in het derde weekend van Augustus. Tot volgend jaar dus maar.
De start van dag 2, helaas een beetje regenachtig. Hier volgen we de Ångermanalven, wel opletten dat je er niet invalt. De oude skischansen van Sollefteå. Ondanks dat het nog geen herfst is zien we al wel paddestoelen. Mooi padje door het bos, waar zijn die andere wandelaars. Nog meer zwammen, waarschijnlijkk door het natte weer. Nog steeds volgen we de rivier, straks lopen we aan de overkant. Mooie kleurstelling dat felle groen en die witte berken. Dit zal je in Nijmegen nooit tegenkomen, trouwens de mensen die daar lopen ook niet. Hier uitzicht op de rivier, waar we vanmorgen nog liepen aan de overkant. Dit is een ander riviertje die zich voegt bij de Ångermanalven. In de verte de Ångermanalven. Zondag de laatste dag, eindelijk mooi weer. Weer die mooie rustplaats aan het meertje. Toch weer een paar paddestoelen gespot. Daar ligt Sollefteå en nu zie je dat de rivier er dwars doorheen gaat. Ja skieen kun je ook hier, niet zoals in Oostenrijk maar het kan wel.
Hier nog een filmpje genomen vanaf Hallstaberget : www.youtube.com/watch?v=v8f9Ftv_ERk
NipstadsMarschen in Sollefteå 2011
Na één jaar te hebben overgeslagen ben ik weer naar Zweden gereden om nog een keer mee te lopen in de Nipstadsmarsch. Het blijft mooi om hier terug te komen in dit leuke stadje waar de Ångermanälven dwars doorheen loopt. De routes blijven net als bij zoveel wandelevenementen vrijwel hetzelfde dus dat is geen verrassing meer. Het is dus afhankelijk van het weer en de opkomst hoe het wandelevenement dit jaar gaat worden. Ondanks dat het de tiende keer was viel de opkomst tegen, hoe dit komt weet ik niet. Er hangen posters en er wordt reclame gemaakt in locale kranten en op de nationale Zweedse wandelsite. Aan het weer heeft het in iedergeval niet gelegen dat was redelijk tot zeer goed. Ik heb me wel weer vermaakt op de 10 Km op Vrijdag, de 27 Km op Zaterdag en de 23 Km op Zondag en dan natuurlijk nog het etenje in het campingrestaurant met 17 andere wandelaars. Dit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid wat alleen bij kleine evenementen kan worden geregeld, hoe zou dat zijn tijdens de 4 daagse van Nijmegen me meer dan 40000 wandelaars, met ze alle gezellig eten. Ik zal hier zeker nog een paar keer naar toe gaan om te wandelen, tevens kan je dit kleine wandelevenement goed combineren met bijvoorbeeld de Vasaan marsi in Finland die één weekend eerder is of de Sagamarsjen in Noorwegen die één weekend later is. Als je heel gek wilt doen doe je ze gewoon alle drie in één vakantie, zie je ook meteen wat van Scandinavie. Misschien ga ik dat wel volgend jaar doen?
Andere wandelaars bij de start op camping Risön. Vrijdagavond doen we 10 km met erg mooi weer. Een terug komend ding in deze route, een steile trap met ruim honderd treden. Uitzicht vanaf de brug op de waterkrachtcentrale. Als je vanaf de brug de andere kant op kijkt zie je Camping Risön. Dag twee begint een beetje heiig. We volgen de Ångemanalven weer een groot deel van de dag. Het is een bestaande route die we vandaag volgen, de Nipleden route. De eerste tekens van de herfst zien we alweer staan. Mooi zo die slierten wolken boven het bos. Hier nogmaals de sliertwolken nu van de andere kant gezien. Uitzicht vanaf Österåsens over de Åangermanalven Leuk bospaadje die je moet volgen met overal bosbessen. Hier kom ik aanlopen bij een van de rust en controlepunten langs de rivier. Met deze boot kan je een tocht over de rivier maken. Hier werdt ik opgewacht door mijn moeder die ook mee naar Zweden was. Kijk een boot vol toeristen. Ik ben weer doorgelopen, mijn moeder zit nog bij het rustpunt. Nog zo'n mooi paadje maar nu steil omhoog. Dit is een mooi plekje waar trollen zouden kunnen wonen. Aankomst bij de finish op dag twee. Sávonds gezellig uit eten met wat andere wandelaars en mijn moeder. Daar zitten we dan met zijn alle, drankjes zijn er al nu nog het eten. We zijn alweer gestart op dag 3, we laten de camping weer achterons. Ja een haven hebben ze hier ook, verwacht geen grote boten Ook vandaag volgen we weer een stukje de rivier. Eenmaal in het bos heb je weer ander uitzicht. Hier weer bij een rust en controle punt waar mijn moeder en Monica zitten. Lekker kampvuurtje en een hapje en een drankje. Ik ga weer verder en laat Monica en mijn moeder achter. Hier ben ik aangekomen bij Halstaberget. Uitzicht vanaf Halstaberget. Hier kom ik weer bij de finish aan samen met Anneli.
NipstadsMarschen in Sollefteå 2014
Na twee jaar afwezigheid ben ik weer in Sollefteå terecht gekomen om weer deel te nemen aan de Nipstadsmars. Dit jaar het hele stuk op de motor er naar toe gereden wat ook wel een keer gaaf was om te doen. Vrijdags me weer aangemeld voor de eerste afstand van 10 Km die we deze avond gaan lopen. Zoals elk jaar zit in het begin die leuke trap er weer in en brengt de rest van de route ook geen verrassingen. Dag 2 heb ik niet de langste route gelopen maar heb ik de 15 km gelopen. Omdat de route korter is kom je ook langs andere punten dan je gewend bent op de langere route. Dus dat was ook wel weer eens leuk, en doordat ik de kortere route had gekozen kreeg ik ook minder regen te verduren. De 27 Km starte namelijk met regen en finischde ook met regen. Dag 3 liep ik 13 Km wat ik ook weer een leuke route vond.                Het waren weer 3 leuke wandeldagen met jammer genoeg niet veel deelnemers, hopenlijk wordt dat eens beter. Misschien tot volgend jaar. Savonds na de wandeling uitzicht op de Ångermanalvenbron. Deze kwam ik tegen langs de route, heel aparte postbus. Leuke bospaadjes waar je over loopt. Zoals jullie zien was ik niet alleen.
Meer info kan je hier bekijken Sollefteå Nipstadsmarschen
Klik hier om al mijn Diploma's en Medailles te zien
geüpdate op 29 October '14