12 mei 2007

Dit is een verslag over de selectie dag van die 2 klimaat reporters zocht om mee af te reizen naar Zuid-Afrika.

Dit zijn ze uiteindelijk geworden , Dinske en Matthijs

Ten eerste wat is en waar staat het voor , nou is een initiatief van meer dan 40 maatschappelijke organisaties in Nederland. Van Wereld Natuur Fonds tot Unicef , Rode Kruis tot Greenpeace. Omdat al die organisaties de ernstige gevolgen van klimaatverandering nu al in hun werk zien, maken zij zich grote zorgen en ondernemen actie. Door zelf wereldwijd en in Nederland projecten rond klimaatverandering te realiseren, en door Nederland op te roepen tot ander gedrag. Gezamenlijk voeren de goede doelen de campagne met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Ten tweede hoe kom je op die selectie dag terecht, nou in mijn geval kwam ik daar terecht via de actie van de radio 3Fm DJ Michiel Veenstra die met zijn programma MetMichiel (tussen 19.00 t/m 22.00) vanaf de Noordpool wilde uitzenden en daardoor zijn programma had omgedoopt in Noordpool FM . Om uiteindelijk op de Noordpool te komen moest hij van Marc Cornelissen ( deze maakt de klimaatreizen voor ) 10.000 virtuele expeditieleden werven die hem steunde in deze reis, nou ik was 1 van deze 10.000 die door vragen te beantwoorden ( elke dag een nieuwe ) poolpunten kon verzamelen. Blijkbaar had ik dit zo goed gedaan dat ik uiteindelijk bij de laatste 50 mensen zat, toen volgde via email nog een vragenlijst en daar zouden dan de laatste 8 mensen uit komen die in aanmerking kwamen om voor klimaat reporter te worden en af te reizen naar Zuid-Afrika, stom verbaasd was ik dan ook dat ik bij die laatste 8 zat en uitgenodigd werd om 12 Mei op de selectie dag te komen bij Outdoor Valley in Berschenhoek nabij Rotterdam.

De 8 mensen die waren uitgenodigd waren Annemarie, Anneke, Dinske, Jaco, Matthijs, Marjolein, Yvette en ik zelf natuurlijk. Na ontvangst en wat te drinken kregen we het programma te horen voor die dag en moesten we onszelf voorstellen met meteen een camera op je snufferd gericht, natuurlijk wel wennen maar het hoorde er even bij. Na het voorstellen werden we opgedeeld in twee groepen voor de opdrachten die we uit zouden voeren die dag , wij team B , Annemarie, Dinske, Yvette en ik zelf, begonnen met de binnenopdrachten die je alleen moest uitvoeren. Ik begon met de opdracht waar ik met een fotocamera en filmcamera een korte impressie moest maken van wat we daar vandaag kwamen doen , ik moet zeggen dat is nog knap lastig en mijn eind resultaat was denk ook niet echt geweldig. De tweede opdracht was niet echt een opdracht maar een , ik vond gezellig gesprek , met Marc Cornelissen van hoe jij kijkt naar de klimaatverandering en wat je ertegen doet en hoe jij je zelf straks ziet als klimaat reporter in Zuid-Afrika als je daar voor gekozen zou worden. De derde opdracht was een stukje schrijven , als reporter voor je lokale krant , om de mensen aan te zetten tot het nadenken van wat er momenteel om ons heen gebeurd met het klimaat en eventueel wat ze er aan zouden kunnen doen om daar verandering in te brengen (leuke opdracht was dat ). De laatste opdracht was ook geen opdracht maar een gesprek met een leuke dame van het klimaatbureau genaamd Tjaline die je interviewde over wat jij weet over de klimaatverandering en hoe ver je daar in meegaat om dat terug te dringen , en dit alles werd ook weer met een filmcamera vast gelegd.

Na de lunch begon team A aan de binnenopdrachten en team B ging naar buiten om gezamenlijk wat te gaan doen. Opdracht 1 was een denkbeeldige rivier oversteken met 2 net te korte balken, het water mochten we niet aanraken want daarin in zwommen piranha’s en krokodillen. Eerst moest je naar het midden zien te komen waar een platform was van 50 x 50 Cm, uiteindelijk stonden daar tot verbazing van de organisatoren 3 dames op, wat opzich al een prestatie was en ondertussen stonden ze ook nog met die 2 balken te stoeien. Heellaas haalden we deze opdracht niet dus we gingen vol goede moed naar de volgende test en dat was weer een leuke. Tussen twee palen waren touwen gespannen en dat vormde een soort spinnenweb, de bedoeling hier was dat je met zijn vieren eerst naar de ene kant ging en daarna weer terug maar dan zonder de touwen te raken, als je door een gat was gegaan of je had het touw aangeraakt was dat gat afgesloten voor een nieuwe poging. We begonnen te enthousiast en erg lomp aan deze opdracht door ons meteen in de touwen te storten, dus na een paar pogingen probeerde we het met meer beleid en overleg en toen ging het al een stuk beter. Op een gegeven ogenblik stonden de 3 dames aan de overkant en moest ik er nog doorheen, luisteren naar 1 vrouw kan vaak al problemen opleveren, ik had daar dus 3 vrouwen staan, maar dankzij deze 3 dames kwam ik er ook goed doorheen. Uiteindelijk haalde we deze opdracht glorieus door goed als team samen te werken. Bij opdracht 3 werd onze creativiteit getest, we moesten een totempaal schilderen met het klimaat als thema in het verleden, heden en toekomst. Het was niet echt een creatief hoogstandje maar we hadden ons best gedaan. De laatste opdracht was weer een leuke, we moesten iets bouwen waar we eieren mee konden afschieten naar 2 mensen van ons team die in een kano op een klein meertje zaten. We bouwden iets in elkaar wat op een grote katapult leek, met 4 kleine balkjes die 2 grote balken ondersteunde met daar weer een elastiek tussen waar weer een kleine oranje pylon aan was bevestigd. Yvette en Dinske zaten ondertussen in de kano terwijl Annemarie en ik de katapult gingen bedienen, na de eerste 2 eieren ging Annemarie voor op de katapult zitten als tegengewicht zodat ik meer kracht kon zetten om de eieren zover mogelijk te schieten, uiteindelijk schoten we denk ik zo'n 20 meter ver en werden er 2 eieren heel gevangen en 1 ook gevangen maar stuk en die diende toen als shampoo. Na dit alles konden we ons opfrissen en tijdens de BBQ hoorde we dat het andere team minder succesvol waren met het eieren schieten ( -30 cm). Ook kregen we tijdens de BBQ te horen wie er als klimaat reporters naar Zuid-Afrika mochten, voor de organisatie was het een moeilijke beslissing maar ze besloten dat Dinske en Matthijs het werden.

Ik wens ze in iedergeval een goede reis samen met Marc Cornelissen en de bekende Nederlander Joris Putman ( wie???) en hoop dat wat ze ervaren weer kunnen overbrengen naar het thuis front in de korte reportages die ze gaan maken.

Veel Succes   

Hier nog de groepsfoto en het Outdoor Valley locatie   

De klimaat reizigers zijn weer terug en ze hebben heel wat mee gemaakt en veel mensen ontmoet die zich inzetten voor betere leef omstandigheden voor de lokale bevolking daar. Tijdens hun reis hebben ze een verslag en veel foto's gemaakt die je kan bekijken op de website van HIER, maar om het jullie makkelijk te maken is hier de link.  http://www.hier.nu/index.php?fuseaction=home.showKlimaatreis&pagenr=133&parent_id=6