Haervejsmarchen 2007
Deze heb ik gelopen op 23 en 24 juni in en rond de Deense stad Viborg. Dit was ook weer een mooi 2 daags evenement waar je weer veel van de omgeving kreeg voorgeschoteld, graanvelden, bossen en heide gebied en af en toe ook een leuk meertje. Alle deelnemers werden opgevangen in een grote sporthal van de plaatselijke handbal vereniging met daar achter het voetbal stadium van FF Viborg die in seizoen 2000/2001 nog in de UEFA Cup hebben meegespeeld maar uiteindelijk in de 2de ronde werden uitgeschakeld ( dit voor de voetbal fans ). Ik moest, als ik een medaille wilde, de reglementaire afstand doen voor mijn leeftijd en dat was 45 km per dag. Hier was het ook weer vroeg uit de veren want je kon starten tussen 05.00 en 07.00 uur, dus dan maar weer vroeg op. Uiteindelijk had het ook wel voordeel dat ik op tijd was gestart want in de laatste 5 km van de eerste dag begon het te regenen, anders had ik langer in de regen moeten lopen, ik had nog een 2de voordeel, doordat ik rond 13.30 binnen was had ik de douche helemaal voor mezelf terwijl er in de hal toch wel 300 mensen sliepen en dan zijn 16 douches toch wel weinig. Terwijl ik lekker lag te luieren na het douchen druppelde de andere deelnemers binnen allemaal tot op de blote kont nat. Ik had er nog wel een probleempje bij gekregen namelijk dat mijn schoenen nat waren geworden zowel binnen als buiten door wat achteraf bleek slijtage gaten onder in de schoenen. Gelukkig had ik naast me 4 Zweden liggen waarvan ik er 1 kon van de Vaasan Marssi in Finland, en deze dame had een paar kranten bij haar die ik mocht hebben om in mijn schoenen te proppen om ze droog te krijgen. Na een gezellige avond was het de volgende dag weer vroeg op voor de 2de 45 km dat weekend, en gelukkig waren mijn schoenen aardig opgedroogd. Op dag 2 lieten ze ons weer door een mooi gebied lopen en was het volop genieten, uiteindelijk haalden we nu ook weer de finish en net zoals de dag ervoor weer in de regen maar gelukkig niet zo veel als dag 1. Ik vond de verzorging iets minder maar misschien had ik ook wel te hoge verwachtingen na de wandeltocht in Luxemburg. Dus neem voor onderweg wel wat te eten en te drinken mee, op sommige punten kan je wel je waterfles bijvullen en zijn er tentjes waar je versnaperingen kan kopen, vooral die Deense zoete broodjes zijn lekker. Dit evenement brengt je veel verschillende landschappen en de afstanden die je hier kan lopen zijn 20, 30, 40 of 45 km en dat hangt weer af van leeftijd en geslacht. Je loopt hier ongeveer 30% over verharde wegen en de andere 70% over onverharde landweggetjes of gravel padden, een paar hoge wandelschoen zou ik hier adviseren voor een betere ondersteuning van je enkels. Dit jaar liepen hier 4250 mensen en daar was ik er 1 van, in de toekomst kom ik hier zeker nog eens terug. Dus misschien tot ziens in Denemarken.
Een mooi glooiend landschap waar je hier door heen loopt. Hier lopen ook weer militairen rond zoals bij veel wandelevenementen. Een erg mooie groene omgeving rond Viborg. Een leuk muziek trio waar een Deense militair aanschuift voor wat extra tromgeroffel. De routes worden duidelijk aangegeven met deze borden. Dit gedeelte lijkt wel een beetje op limburg met zijn heuvels. Een mooi Deens kerkje. Bij deze oude fabriek was er een gezellig rustpunt. En dit is waar we sliepen de afgelopen 3 dagen.
Haervejsmarchen 2009
Dit jaar liep ik deze tocht voor de tweede keer en dat gebeurde op 27 en 28 Juni. Ook dit jaar sliep ik weer in de sporthal van het stadion van FF Viborg en ik moet zeggen dat het ontbijt en het avond eten een stuk beter was als 2 jaar geleden. Twee jaar geleden was ik niet bij de officiële opening geweest van dit wandelfestijn dus nu had ik besloten om dit jaar wel te gaan kijken, maar ik vond het wel een afknapper. De muziek werd verzorgt door de lokale drumband ( 15 personen ) en daar liep dus 1 persoon met de Deense vlag voor. Ik had gedacht na 41 jaar zullen ze wel een mooie opening hebben maar nee dus. Iemand van de organisatie en de burgemeester spraken een woordje en toen was de Haervejsmarchen geopend. Gelukkig waren de routes wel erg mooi en daar kwamen we uiteindelijk voor. Dit jaar viel me op de eerste dag wel op dat er veel drank meegesjouwd werd maar dan voornamelijk door groepen jongeren die 20 km liepen, deze hadden dan een karretje bij zich volgestouwd met bier en een grote stereo erop die lekkere muziek draaide, ook waren de meeste dan nog verkleed, erg leuk en gezellig. De routes verschilde niet veel van twee jaar geleden dus het was redelijk bekend terrein voor mij. Waar je bij veel wandelevenementen wat uitgedeeld krijgt moet je hier alles kopen, wel tegen redelijke prijzen. Als je hier loopt zorg ervoor dat je genoeg te drinken meeneemt want de water punten liggen ver uit elkaar. De afstanden die je hier kan lopen zijn 20, 30, 40 of 45 km maar dat hangt weer af van leeftijd en geslacht. Je loopt hier ongeveer 30% over verharde wegen en de andere 70% over onverharde landweggetjes of gravel padden, een paar hoge wandelschoen zou ik hier zeker adviseren voor een betere ondersteuning van je enkels. Dit jaar liepen hier tegen de 6000 mensen uit 12 verschillende landen. Ik weet niet wanneer maar ik ga hem nog wel eens een keer lopen.
Dit zijn de vlaggen van de wandelaars uit de deelnemende landen. Daar komt die geweldige optocht van drumband met vlag bij de opening. Eigenlijk best wel een zielige vertoning. Een heel oude auto met een kanon er achter waar het startschot mee gegeven wordt. En dan is het weer tijd om door dit mooie glooiende landschap te gaan lopen. Ook liggen er mooie meertjes in dit gebied. Deze keer hadden we erg mooi weer om in te lopen. Iedereen genoot weer volop van de routes. Toch wel mooie hoogte verschillen hier. Mooie smalle paadjes tussen het struikgewas door. In de verte loopt iemand voor me. Ook komen we door pittoreske kleine dorpjes. Apart beeld deze hand met die vogel erop. Daar is de fabriek ook weer. Hier komen we op dag 1 alweer in de buurt van Viborg. De militairen waren ook weer goed vertegenwoordigt. Weer zo'n mooi paadje om overheen te lopen. Paarden die los lopen tussen de heuvels. Hier heb je zicht op het Hjarbaek fjord. Een sprookjes achtige omgeving. Ze hebben hier alles, bossen, heide, heuvels en meren.
Klik hier om al mijn Diploma's en Medailles te zien
Meer informatie op hun website: www.haervejsmarchen.dk
Hier heb ik van 3 foto's 1 gemaakt voor een mooi overzicht.
Geupdate op 12 Februari ‘15