Bornholm Rundt Marchens 2006

Ik hoorde over dit wandelevenement op het Deense eiland Bornholm van mijn Zweedse kennissen toen ik daar een nachtje bleef slapen toen ik op weg was naar the Arctic Circle March .
Ze zouden eerst in Viborg ( Denemarken ) gaan lopen maar besloten toen toch deze tocht een week later te gaan lopen,
wat uiteindelijk voor mij ook beter uit kwam .
Als een extra oefening voor mijn 8ste vierdaagse besloot ik hier eens te gaan kijken en het beviel me uitstekend. 
Je loopt hier 3 dagen van het ene plaatsje naar het andere plaatsje waar je spullen dan al netjes zijn naar toe getransporteerd . Van de 125 Km die je loopt in de 3 dagen is misschien 30% over asfalt dus met andere woorden je ziet hier veel van de natuur, om precies te zijn loop je het hele eiland rond met de hele tijd aan je linkerzijde de Oostzee en ga je door bospartijen over rotsen langs hoge kliffen en over het strand .
Je begint in het havenstadje R
ønne op de Almegårds kazerne en loopt de eerste dag ( vrijdag ) langs de kust over hoge rots partijen met schitterende uitzichten over zee en delen van het eiland, de netjes bijgehouden natuurlijke paden brengen je naar het topje van het eiland waar je na 30 Km het plaatsje Allinge/Sandvig bereikt .
Hier werden we ondergebracht in een sporthal waar we de nacht door brachten .
Omdat de volgende dag 45 Km op het programma stond lag iedereen toch redelijk snel op 1 oor
want de start was al om 5.30 .
Een wekker hoefde je niet te zetten want we werden rustig wakker gemaakt met een rustig muziekje en de stem van 1 van de organisatoren die ons allemaal toesprak dat het de hoogste tijd was om op te staan .
Na het ontbijt was het tijd voor het tweede gedeelte van dit wandelevenement wat dit jaar voor
de 30ste keer werd georganiseerd .
We liepen deze dag van Allinge/Sandvig naar Nexø met weer een mooie omgeving en af en toe een steile klim waar menig deelnemer even zijn beste beentje voor moest inzetten .
Ook deze dag kwam ik weer goed door maar mijn Zweedse vrienden hadden toch wat blaren gelopen waar ze even voor behandeld moesten worden, wat we uiteindelijk zelf deden .
In de school waar we die nacht zouden doorbrengen kon je ook naar een lokaal waar ze een medisch team hadden als je je blaren of spieren wilde laten behandelen wanneer je dit zelf niet meer kon .
Ook hadden ze die avond nog een Blarenbal georganiseerd waar ik met 1 Zweedse dame ben heen gegaan maar met de afspraak dat we het bal weer om 22.00 zouden verlaten zodat we de volgende morgen toch weer redelijk fris aan de start konden verschijnen om 5.00, maar ja met een paar biertjes in de kraag werd dat uiteindelijk toch weer wat moeilijker .
Maar we gingen toch weer op tijd van start voor de laatste dag met 50 Km voor de boeg . 
Als je de laatste dag begint verlaat je het stadje Nexø en gaat dan richting het strand waar je langs
de vloedlijn loopt om later weer het bos in te wandelen .
Ook kom je hier weer mooie vergezichten tegen over veel graanvelden met in de achtergrond, jawel de Oostzee .
De laatste dag loop je het meest over de openbare weg en veel fietspaden en brengt je weer terug naar de
Almegårds kazerne in
Rønne .
Met andere woorden dit was een mooi 3 daags evenement waar 369 mensen aan de start verschenen waarvan 70 mensen van het eiland Bornholm zelf dan nog 47 Zweden en 1 Nederlander ( Ikzelf even op de motor heen gereden ) en de rest Denen . Uiteindelijk waren er 53 uitvallers maar dat kwam denk mede door het warme weer ( rond de 30 Graden ) .
Oké, de eindconclusie is dus de tocht is 125 Km lang over 3 dagen, merendeels over onverharde paden met in elke tocht om de 5 a 10 Km een verzorgingspost waar je wat te drinken of te eten kan krijgen .
Het eiland Bornholm is 3 en een half keer groter dan Texel en is te bereiken via Sassnitz ( Duitsland ) met de pont 1 keer per dag of wat ik deed vanuit de Zweedse plaats Ystad met de pont 4 keer per dag
( www.bornholmstrafikken.dk voor informatie over de veerdiensten ).
Ik ga hier zeker nog wel eens terug komen.

Hier wat foto's 

Meer info over the Bornholm Rundt Marchens vindt je hier www.bornholmrundtmarchen.dk heellaas alleen in het Deens. Hopelijk in de toekomst ook in het Engels en Duits .

Klik hier om al mijn Diploma's en Medailles te zien